Rijksuniversiteit Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de universiteit in de Nederlandse stad Groningen in de provincie groningen. Deze uni heeft in 2012 plus minus 27.500 studenten, waarvan 3.750 internationale studenten uit ongeveer 115 landen) en 6.500 stafleden ,daarvan komt 20% uit het buitenland. De universiteit heeft op dit moment maarliefst 479 hoogleraren (waarvan 24,4% vrouw) en biedt 49 bacheloropleidingen en 146 masteropleidingen aan. In 2014 bestaat de universiteit van groningen 400 jaar en wordt het 80e lustrum gedurende een maand (15 mei tot 15 juni)gevierd met diverse feestelijkheden in en rond de stad Groningen met als thema “For Infinity”

De geschiedenis van universiteit groningen

De Rijksuniversiteit Groningen behoort tot een van de oudste universiteiten van Nederland. De academische traditie gaat terug tot het jaar 1614, het jaar dat de Universiteit als Hogeschool werd gesticht. De Juridische faculteit claimt overigens een nog oudere geschiedenis. Daarmee is ‘Groningen’ na Leiden (1575) de oudste (nog bestaande) universiteit van Nederland. Sinds de oprichting heeft de RUG veel talenten voortgebracht van heel verschillende aard. Onder hen zijn de eerste daadwerkelijk afgestudeerde vrouwelijke student (Aletta Jacobs), de eerste vrouwelijke lector die studeerde aan een universiteiten in Nederland, de eerste Nederlandse ruimtevaarder (Wubbo Ockels) en de eerste president van de Europese bank (Wim Duisenberg). Zij delen hun academische wortels met ongeveer 200 000 anderen die als student, docent of wetenschapper waren verbonden aan de RUG.

Faculteiten universiteit groningen

In 2013 kent de RUG 9 faculteiten:

Faculteit Economie en Bedrijfskunde (Ontstaan in 2007 door een fusie van de Faculteit der Economische Wetenschappen (Economie) en de Faculteit Bedrijfskunde)
Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap (Theologie en Godsdienstwetenschap)
Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (Onderwijskunde, Pedagogische wetenschappen, Psychologie en Sociologie)
Faculteit der Letteren (Letteren, Taalwetenschap, Cultuurwetenschappen, Geschiedenis, Journalistiek, Archeologie,Communicatiewetenschap, Theaterwetenschappen, Kunstgeschiedenis, Internationale betrekkingen e.a.)
Faculteit Medische Wetenschappen (Bewegingswetenschappen, Geneeskunde, Tandheelkunde, onderdeel Universitair Medisch Centrum Groningen)
Faculteit Rechtsgeleerdheid (Rechtsgeleerdheid)
Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen (Ruimtelijke Wetenschappen)
Faculteit Wijsbegeerte (Filosofie, voorheen de Centrale Interfaculteit genoemd)
Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (Wiskunde, Informatica, Biologie, Farmacie, Natuurkunde, Technische natuurkunde, Technische Bedrijfskunde, Scheikunde, Scheikundige technologie, Energie- en Milieuwetenschappen, Kunstmatige intelligentie en Sterrenkunde )

Adresgegevens:
Postadres
Rijksuniversiteit Groningen
Postbus 72
9700 AB Groningen
Telefoon: 050 363 91 11
E-mail: communicatie@rug.nl
Fax: 050 363 53 80

Bezoekadres
Academiegebouw (Broerstraat 5)
Bestuursgebouw (Oude Boteringestraat 44)
Studenten Service Centrum   (Uurwerkersgang 10)

Studenten Informatie en Administratie (Broerstraat 5)

This entry was posted in Overzicht Universiteiten. Bookmark the permalink.

Comments are closed.