Vrije Universiteit Amsterdam

De Vrije Universiteit Amsterdam (Engelse naam: VU University Amsterdam, afkorting: VU) is de enige gemeenschappelijke protestantse universiteit van Nederland. Het complex van de VU is gelocaliseerd aan de De Boelelaan in Buitenveldert, nabij de Zuidas van Amsterdam. In 2011 telde de vrije universiteit 24.376 studenten. Het motto van de universiteit is ‘VU is verder kijken’.

 VU

De VU is 1 van de 2 universiteiten in A’dam. De andere is de Universiteit van Amsterdam (UvA). De VU heeft ook een eigen academisch ziekenhuis,  genaamd het VU medisch centrum (VUmc). De VU is een speciale universiteit: zij gaat niet uit van de overheid, maar van de VU-Vereniging  die de bestuurlijke koepel vormt boven de Vrije Universiteit. De VU is opgericht op 20 oktober 1880 door een verzameling orthodox-protestante christenen welke door Abraham Kuyper werd geleid.

 

Het beeldmerk van de VU is de griffioen. Dit dier uit de oosterse en Griekse oudheid heeft het onderlijf van een leeuw, de kop en vleugels van een adelaar en de oren van een paard. De griffioen staat voor het wetenschappelijke én voor het ‘vrije’ van de VU: midden in de werkelijkheid, nieuwsgierig, dynamisch en niet-voor-één-uitleg-vatbaar.

Faculteiten

 

De opleidingen van de VU zijn ondergebracht in twaalf faculteiten. Elke faculteit beslaat een bepaald wetenschapsgebied. Deze zijn dan weer onderverdeeld in specifieke vakgebieden. De twaalf faculteiten zijn:

 

Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen

Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (gezamenlijk met UvA)

Faculteit der Bewegingswetenschappen

Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Faculteit der Exacte Wetenschappen

Faculteit der Geneeskunde (opgegaan in VU medisch centrum)

Faculteit der Godgeleerdheid

Faculteit der Letteren

Faculteit der Psychologie en Pedagogiek

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Faculteit der Sociale Wetenschappen

Faculteit der Wijsbegeerte

 

Adres: De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam

Openingstijden:

donderdag 7:00–23:00  –  Alles weergeven

Telefoon: 020 598 9898

Oprichter: Abraham Kuyper

Opgericht: 1880

This entry was posted in Overzicht Universiteiten. Bookmark the permalink.

Comments are closed.